Sunday, August 28, 2011

esok raya...

Tahun ni raya di Kota Kinabalu, Sabah. Macam biasa..mama akan masak ..ermmm...setahun sekali, raya datang lagi..hehehe..mama masak sekali sekala jer..tapi kalau masak juadah raya..memang mama hebat (konon la...)..sebab tengok anak2 makan sedap jer..takde complain..atau memang takde pilihan dah...

Tahun lepas..mama cuba masak kuah kacang..alahai..sampai telefon orang banting..tanya mcm mana masak kuah kacang...tapi..mmg tak menjadi..malahan tiap2 tahun tak pernah jadi kuah kacang mama...dulu masa arwah mak ada..pada dia lah mama tumpang masak..(arwah mak masak...mama tapau bawak balik rumah..hehehe)...

Sekarang kena masak sendiri...banyak resepi kuah kacang mama amik dari FB, dari web..dari buku...tapi semua tak kena..ntah sampai bila la kuah kacang nak menjadi...Tahun ni kuah kacang mama macam menjadi sikit la...yang paling penting, kuah kacang kali ni ..mama beringat giler2..JANGAN LETAK KUNYIT!!!

Mama kongsi resepi kuah kacang...mama amik dari website juga dan mama gabungkan dengan cara memasak orang melaka (arwah mak masak cara begitu)

KUAH KACANG MELAKA
Bahan-bahan

1kg kacang tanah
isi ayam atau ikan bilis atau udang kering
serai, halia & lengkuas - dikisar dengan air (lebih banyak lebih sedap)
3 senduk gula melaka/gula merah
1 mangkuk air asam jawa-bancuh cair
20 tangkai cili kering
1/3 belacan
20 ulas bawang merah kecil
3 senduk minyak masak
sedikit garam

Cara-cara

Goreng kacang tanpa minyak hingga kuning angkat toskan (bakar dalam oven pun ok)
Goreng cili kering, baw.merah,belacan kisar semua
Serai, lengkuas, halia di kisar juga
Kesemua bahan yang dikisar dimasak dengan api perlahan
Air asam jawa dibancuh cair masukan sedikit demi sedikit
Ketuk serai dan masukkan dalam kuali. Kacau selalu dan pastikan api perlahan
Masukkan kacang dan perlahankan api.
Masukkan gula dan garam ikut suka

Selamat mencuba!!!





No comments:

Post a Comment